alcohol denat

Heb je wel eens van Alcohol Denat gehoord? Het zou kunnen dat je dit wel eens in het ingrediënten lijstje hebt gezien dat je kunt vinden op je cosmetica.  Dit is letterlijk Gedenatureerde alcohol, door additieven zoals alcohol toe te voegen in je cosmetica wordt het oneetbaar gemaakt zodat mensen het dus niet zullen of kunnen opeten. In natuurlijke cosmetica zorgt het ook voor het oplossen van etherische oliën, oplosmiddel of als extractiemiddel voor cosmetisch actieve planten. Verder is het ontsmettend en ontvettend voor de huid en producten.

Is alcohol denat goed of slecht?

Er zijn verschillende soorten alcohol die je kunt vinden in een cosmetisch product en de een is beter dan de ander. Veel soorten alcohol die je vaak terugvindt op de cosmetische producten zijn bijvoorbeeld ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Vind je deze ingrediënten bovenaan het lijstje, dan kun je dit product beter niet gebruiken en op zoek gaan naar een ander.

Deze ingrediënten kunnen je gezicht er droog maken en zelfs irriteren. Als je last hebt van acne krijg je crèmes waar ook alcohol in zit, maar let goed op want zelfs deze producten kunnen soorten alcohol bevatten die de talg juist stimuleert in plaats van verminderd. 

Naast dat deze aantal soorten alcohol slecht kunnen reageren op je huid zijn er ook soorten alcohol die je huid juist wel heel goed kunnen gebruiken . Deze alcoholen zijn wat vettiger en daarom kun je deze juist wel hebben in je cosmetica. de alcoholen die je wel kunt hebben zijn: cetyl, cetearyl, myristyl en behenyl. Heb je al een aardig vette huid van jezelf? dan is het juist verstandiger om opzoek te gaan naar de andere soorten alcohol omdat deze jou huid juist wat droger maken.

Wat doet alcohol denat op je huid?

Wanneer er te veel alcohol in een product zit en je dit op je gezicht smeert kan dit de natuurlijke barrièrefunctie van je huid verstoren.  Wanneer de barrière verstoord is kan dit voor roodheid, acne en uitdroging zorgen. Voor mensen met acne is het belangrijk om te weten welke soorten alcohol juist slecht zijn voor de huid. Sommige soorten kunnen zoals ik net zei juist de talgproductie vergroten. Heb je een hele zachte en gevoelige huid? Dan is het van groot belang dat je geen synthetische alcoholen in je cosmetica heb zitten, deze kunnen dan dus zorgen voor irritaties, roodheid of ernstige uitdroging. Hoe herken je deze synthetische alcoholen? Zij geven vaak na gebruik een droog en trekkend gevoel. Mocht je dit ervaren dan betekent het dat die niet goed is voor jouw huid.

Ben je nou op zoek naar een goed product en heb je geen idee welk product je moet kiezen? Dan is het eventueel mogelijk om langs een huidspecialist te gaan die jouw huid kan inspecteren en je precies kan vertellen welke producten jij kan gebruiken en welke soorten alcohol jij juist moet vermijden.

De Douglas of ICI Paris XL hebben vaak van dit soort specialisten en die kun je zeker om advies vragen.

Nog een laatste tip/top! Wanneer de wat slechtere varianten alcohol zich wel bevinden in het product dat je pakt, maar staan ze niet helemaal bovenaan het lijstje, dan betekent dit dat de concentratie waarop deze zich in het product bevinden erg laag zijn en is het daarom geen groot probleem om dit product wel zo nu en dan te gebruiken.