Collageen bijwerkingen

Het geheim achter een stevige en gezonde huid is collageen. Dit lichaamseigen eiwit zorgt ervoor dat de celdeling in onze huid door blijft gaan, wat cruciaal is voor een goede huidverzorging. Naarmate we ouder worden, neemt dit collageen af. Daarom is het belangrijk om je huid van binnenuit te versterken met collageen extracten. In dit artikel lees je alles over de voordelen en nadelen van collageen en of collageen bijwerkingen heeft.

Wat doet collageen?

Collageen is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat de celdeling in onze huid door blijft gaan. Wat zorgt voor een stevige en gezonde huid. Naarmate we ouder worden, neemt dit steeds meer af. Een collageen gebrek kan leiden tot allerlei huidproblemen, denk hierbij aan rimpels, droge plekken of schilfertjes. Gelukkig kun je collageen op verschillende manieren aanvullen. Zo kun je collageen pillen slikken of poeders drinken, maar ook collageen crèmes smeren op de huid.

Collageen bijwerkingen

Collageen heeft over het algemeen geen bijwerkingen, met uitzondering van een mogelijk allergische reactie. Als je collageen supplement neemt in pilvorm, dan is er wel eens kans op maagklachten zoals misselijkheid en braken. Dit komt doordat collageen in tabletvorm moeilijk door het lichaam kan worden opgenomen. Kies daarom bij voorkeur voor collageen in poedervorm of als collageen capsule, dit kan je makkelijk oplossen in wat water of sap.

Huidverzorging met collageen

Er zijn verschillende huidproducten die collageen bevatten en die je kunnen helpen om de aanmaak van collageen in het lichaam te stimuleren. Denk hierbij aan anti-aging producten zoals serums, crèmes en gels. Het is echter niet geheel duidelijk of de collageen in deze huidproducten door het lichaam wordt opgenomen. Het is dus belangrijk om niet alleen te vertrouwen op collageen huidproducten, maar ook je collageen gehalte van binnenuit aan te vullen met supplementen.

Wat zijn de nadelen van collageen?

Collageen heeft eigenlijk maar weinig nadelen. Zoals hierboven al beschreven, kan collageen in tabletvorm bij sommige mensen leiden tot misselijkheid en braken. Ook kun je allergisch reageren op collageen, maar dit is gelukkig zeldzaam. Als je collageen supplement neemt of huidproducten gebruikt die collageen bevatten, let dan altijd goed op de eventuele bijwerkingen. Wel kun je bij overmaten inname voor een lange periode kans lopen op tumoren, vergroeiingen en potentiële kanker, maar dit is nog nooit aangetoond bij collageen supplementen. Collageen is dus eigenlijk heel erg goed voor je huid en heeft maar weinig nadelen.

Wat zijn de grootste voordelen van collageen?

Collageen heeft veel voordelen, niet alleen voor de huid, maar ook voor het haar en de nagels. Collageen helpt bijvoorbeeld om rimpels te voorkomen en de huid steviger te maken. Ook kan collageen helpen bij het herstellen van beschadigd haar en versterken van broze nagels. Daarnaast is collageen ook goed voor je botten en gewrichten. Het is dus echt een alleskunner! Collageen is dus eigenlijk heel erg goed voor je huid en heeft maar weinig nadelen.

Naast dat collageen bijdraagt aan het onderhouden van een gezonde en sterke huid, draagt het ook bij aan het afvallen. Collageen zorgt voor een snellere spijsvertering, vetverbranding en een goede stoelgang. Ook helpt collageen bij het voorkomen van cellulite en striae.

Kortom, collageen is een echte must als jij het belangrijk vindt om je huid en gezondheid te onderhouden wanneer je ouder wordt.