toner haar

Je zit bij de kapper om je haar te verven, maar je weet eigenlijk niet zo goed wat je wilt en je wilt ook niet een hele dure behandeling laten doen of een behandeling laten doen die uren duurt. Je zegt dit tegen je kapper of kapster en hij/zij vertelt jou dat je heel goed een haar toner kan gebruiken en dat dit daarvoor een super goede oplossing is. Maar wat is nou eigenlijk een haar toner en hoe wordt dit gebruikt? Daar vertel ik je in dit artikel alles over! 

Wat is een haar toner? 

Een toner is een haar verfproduct waar kleurpigmenten in zitten waarmee je ongewenste kleurtinten kunt neutraliseren of kleuren. De toegevoegde pigmenten heffen de ongewensten tinten op zodat de gewenste haarkleur over blijft. Zo heft paars bijvoorbeeld gele tonen op en kun je een mooie zilver/witte haarkleur creëren. Zo kun je bijvoorbeeld bij een oranje tint het haar neutraliseren met een blauwe haar toner. Zo kan een groene gloed in het haar opgeheven worden door een rode haar toner te gebruiken. Een groene gloed krijg je bijvoorbeeld door in veel chloor water te zwemmen. 

De ster van Oswald

Het opheffen van deze kleuren en die kleuren zelf noem je ook wel complementaire (tegenovergestelde) kleuren. In de kleurencirkel kun je zien welke kleuren complementair van elkaar zijn en zo kun je dus een neutrale kleur creëren. Ook wel de ster van Oswald genoemd. In deze ster heb je ook primaire en secundaire kleuren. Primair betekend, eerste en Secundair betekend tweede. De primaire kleuren staan helemaal in het midden van de cirkel en de secundaire kleuren eromheen. De complementaire kleuren staan daar weer omheen. Als je geen kapper bent snap ik dat dit onderwerp je helemaal niks zegt, maar dat geeft niet. Door het lezen van dit blog leer je al een hoop! 

permanent, Semi-permanente en Demi-permanente haarkleuringen

Permanent en demi-permanente haarkleuringen verschillen aardig van elkaar. De permanente haarkleuring komt zo diep in het haar dat dit er niet uit te wassen is. De demi-permanente haarkleuring komt iets minder diep en zal naarmate het wassen verdwijnen. Deze wordt dan ook het meest gebruikt bij een haar toner. Ook wel spoeling genoemd. 

Semi-permanente haarkleuringen worden ook wel gebruikt als thuiskeuringen. Deze bevatten meestal geen ammonia en komen in een soort masker of shampoo variant. Deze kleuring gebruik je meestal om je haar toner langer te behouden. Gebruik hier wel handschoenen bij want ook hier zitten kleurpigmenten in. 

Hoe gebruik je thuis een haar toner? 

Het kan natuurlijk zijn dat je naar de kapper gaan niet fijn vindt of er liever geen geld aan uitgeeft omdat het vaak ook erg prijzig is. In dat geval zou je ook thuis zelf een toner aan kunnen brengen. Voordat je de toner aanbrengt is het belangrijk dat het haar schoon is en afgezuurd is. Afzuren doe je door een conditioner te gebruiken, de conditioner zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten en de toner daardoor minder snel kan doorslaan en het effect egaal wordt. Op het moment dat je van (geel)blond naar (paars) zilver/wit haar gaat en daarvoor dus een paarse toner gebruikt en deze te lang laat zitten, dan word je uiteindelijk paars in plaats van mooi wit blond. Zo werkt dit  met elke toner. Er staat op de verpakking aangegeven hoelang de toner moet inwerken, of je houd de kleur in de gaten.

Welke haar toner raad ik aan? 

Zelf werk ik met Wella in de salon en ben hier echt een super fan van. Wella heeft een enorm breed assortiment op het gebied van toners. Laat je dus adviseren door een kapster in dit geval. Ik ben zelf niet zo een fan van drogisterij producten omdat die vaak een hoog percentage ammoniak bevatten en deze zwaar schadelijk zijn voor je haar en soms zelfs een hele andere kleur kunnen geven dan op het pakje aangegeven staat.