gerstekorrels

Heb je wel eens last gehad van een geïrriteerde of pukkelige huid? Steeds maar weer die pukkeltjes op je gezicht of rug en je doet er van alles aan om deze weer zo snel mogelijk weg te krijgen. Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om je huid te verzorgen, maar voordat je dit doet is het belangrijk dat je weet waar je mee te maken heb. Is het wel een jeugdpuistje? Of is het een ontstoken haarzakje? Misschien is het dan toch een gerstekorrel. Het kan zijn dat je hier nog nooit van heb gehoord en dat je na het lezen van dit artikel weet wat je op je gezicht hebt zitten. 

Wat is eigenlijk een gerstekorrel? 

Een gerstekorrel is een klein wit puistje die kan ontstaan door een opstopping van talg of zweetkliertjes. De gerstekorrel wordt ook wel Milia of hagelkorreltje genoemd. De kleine witte harde bultjes komen vaak voor rond het oog of op de rug. Je kunt de gerstekorrel herkennen wanneer het “puistje” diep onder de huid ontstaat en moeilijk uit te knijpen is. Eigenlijk is een gerstekorrel geen puistje. De kleine “puistjes” kunnen lastig zijn om uit te knijpen en daarom is het beter om dit niet te doen, zo voorkom je schade aan je huid. Verder kunnen de pukkeltjes geen kwaad. Het kan wel lastig zijn om deze te verwijderen.

Hoe voorkom ik gerstekorrels? 

Houd jij van make-up en draag je dit elke dag? Dan is het zeker belangrijk dat je de huid goed schoon houd voordat je naar bed gaat, maar ook als je weer op staat. Mocht je dit dus wel eens vergeten, dan is de kans groot dat je al een in aanmerking bent geweest met een gerstekorrel. Doordat je de huid niet goed reinigt terwijl je make-up hebt gebruikt ontstaan er veel vuil deeltjes op de huid en deze kunnen voor irritaties zorgen. Een gerstekorrel ontstaat van binnen uit en daarom is het lastig om dit te voorkomen,  maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen zodat er een kleinere kans ontstaat dat je een gerstekorrel krijgt.  

  • Gebruik een hydraterende oogcrème, zo zorg je dat je huid niet uitdroogt. 
  • Gebruik een gezichtsscrub, zo voorkom je opstopping van dode huidcellen.
  • Je huid exfoliëren welke salicylzuur bevat. Vernieuwd de huid van binnenuit.

Hoe kan ik een gerstekorrel verwijderen? 

Gerstekorrels worden vaak verward met jeugdpuistjes. Het verwijderen van een jeugdpuistje kun je gemakkelijk doen door te knijpen met je vingers, maar omdat een gerstekorrel veel dieper in de huid ligt, gaat dit vaak niet goed. Probeer dit ook echt niet te doen, want op deze manier beschadig je alleen maar je huid en kan er hierdoor een litteken of vlek achter blijven. 

Je kan de gerstekorrel door een dermatoloog of een schoonheidsspecialisten laten verwijderen, zo voorkom je zeker dat de huid beschadigd en deze daarna ook goed verzorgt wordt. Je kunt het zelf ook proberen, maar doe dit dan met een steriele naald en prik dan een klein gaatje in het bultje. 

Bij wie komen de gerstekorrels het meeste voor? 

De gerstekorrel ontstaat door een opstopping van talg en/of zweetkliertjes. Een pasgeboren baby kan vaak last krijgen van gerstekorrels omdat hier de talgkliertjes in de huid nog niet helemaal optimaal werken. Bijna 50% van de baby’s krijgt last van gerstekorrels. De gerstekorrels die bij baby’s ontstaan gaan vaak vanzelf weer over. De gerstekorrels die bij baby’s ontstaan worden ook wel primaire gerstekorrels genoemd. Degene die bij volwassenen ontstaan worden secundaire gerstekorrels ontstaan. Dit omdat de gerstekorrels bij volwassenen in hun tweede fase voorkomen.